post

Świeże warzywa i owoce są bardzo zdrowe – o tym nie trzeba przekonywać nikogo. Od dzieciństwa każdemu wpaja się, że trzeba jeść ich dużo, bo zawierają całe mnóstwo witamin i cennych składników mineralnych. Ostatnimi czasami jednak dużo mówi się też o sokach wyciskanych z owoców i warzyw – przeżywają one aktualnie prawdziwy renesans. Miłośnicy zdrowego żywienia oraz diet sięgają po soki coraz częściej i coraz częściej. Skąd wzięła się ta fala zachwytów nad sokami? Być może to zasługa pewnego niemieckiego lekarza, którzy urodził się jeszcze w XIX wieku – Maxa Gersona.

Terapia sokami

Max Gerson był człowiekiem, który całe swoje życie poświęcił medycynie. Ze swych obserwacji oraz badań wysnuł tezę, iż wiele chorób nękających ludzi to przyczyna nieprawidłowej diety. Główną uwagę zwrócił na fakt, że coraz częściej żywność pozbawiana jest cennych i naturalnych składników odżywczych, których miejsce zaczynają zajmować syntetyczne składniki. Skoro już w latach życia doktora Gersona żywność podejrzewana była o dużą zawartość substancji niebezpiecznych, to co dopiero mówić o naszym jedzeniu? Gerson był przekonany, że dobra kondycja zdrowia zależy przede wszystkim od oczyszczenia organizmu z toksyn przy jednoczesnym uzupełnieniu niedoborów cennych składników odżywczych. W teorii miała być to jedyna skuteczna metoda na przywrócenie organizmowi zdolności do samodzielnego rządzenia sobie z problemami. Podstawą terapii Gersona były soki – koniecznie świeżo wyciśnięte z czystych ekologicznie warzyw i owoców.

Co daje dieta sokowa?

Świeżo wyciskane soki są oczywiście doskonałym sposobem uzupełnienia wszelkiego rodzaju soli mineralnych, witamin i składników odżywczych. Gerson udowadniał, że sok jest sposobem na wszelkiego rodzaju choroby cywilizacyjne i mogą przyczynić się do leczenia lub profilaktyki zdrowotnej. Jak twierdził doktor Gerson – soki są w stanie zwalczać choroby płuc, cukrzycę a nawet raka. To właśnie antynowotworowe działanie soków w głównej mierze stoi za powodzeniem diety sokowej. W terapii Gersona zaleca się pić je trzynaście razy dziennie. Najbardziej cenne okazują się w tym wypadku soki wyciskane z marchwi, jabłek, pomarańczy i zielonych liści. Ale oczywiście dieta pełna soków ma także inne walory – łącznie z kulinarnymi. Dlaczego zatem tak rzadko słyszymy o tym sposobie leczenia? Dieta według zasad Gersona miałaby zapewne znacznie więcej zwolenników, gdyby nie jeden jej ważny element – lewatywa z kawy. Twórca metody zapewniał, że jest on niezbędny do pełnego oczyszczenia organizmu ze złogów i niebezpiecznych substancji, ale sporo ludzi nie jest zachwycona ty, faktem.

Świeżo wyciskane soki jako część zdrowej diety

Niezależnie od wybranej diety trzeba pamiętać, że soki są zawsze niezwykle wartościowym jej uzupełnieniem. Nawet osoby, które z powodu przyzwyczajeń czy bardzo dynamicznego sposobu życia nie mogą lub nie chcą przejść na całkowicie zdrowe żywienie, mogą korzystać z dobrodziejstw soków. Zaletą świeżo wyciskanych soków jest przede wszystkim to, że działają niezwykle szybko. Sok nie potrzebuje skomplikowanego procesu trawienia – jest niemal gotowym do użycia rezerwuarem witamin i składników odżywczych. Tak naprawdę organizm potrzebuje jedynie kwadransa aby zawarte w soku sole mineralne znalazły się w krwioobiegu. To naprawdę szybko dostarczony i gotowy do użycia budulec dla komórek i tkanek. Ale równie ważne jest tutaj to, że jest to materiał budowlany w niezmienionej formie. Pozyskiwanie soku we własnym domu i z użyciem nowoczesnej wyciskarki nie powoduje żadnych zmian w składzie czy właściwościach użytych składników – tak naprawdę owoce i warzywa są zamieniane w czystą i łatwo przyswajalną formę płynną.

Smaczne soki to najlepsza terapia!

Korzystając z terapii Gersona lub innej diety sokowej zyskujemy cała masę profitów. I to nie tylko tych związanych bezpośrednio ze zdrowiem. Wielu ludzi rezygnuje ze zdrowego żywienia z powodu panującego powszechnie przekonania, że zdrowe jedzenie nie jest tak smaczne jak tradycyjne potrawy. Oczywiście jest to kwestia gustu i przyzwyczajeń, ale faktem jest to, ze trudno czasami przestawić się na zupełnie inny jadłospis. Soki pozwalają zrobić to szybki i praktycznie bezboleśnie. Wszystko dzięki temu, ze sok można komponować w taki sposób, by dobrze odpowiadał potrzebom kulinarnym określonych osób. Dla przykładu jeżeli ktoś nie przepada za smakiem marchwi, ale odpowiadają mu jej walory zdrowotno-odżywcze to nic nie stoi na przeszkodzie by wykonany z niej sok po prostu zmieszać z innym. Specyficzny smak marchewki zamaskować można słodkim jabłkiem lub kwaśną pomarańczą. W ten sposób można przemycać do swojej diety składniki, które normalnie nie pojawiają się na talerzu.

Czy warto zainteresować się terapią Gersona?

Warto interesować się wszystkim co związane jest ze zdrowiem – to jedna z tych nielicznych rzeczy jakich nie uda się kupić. Czy metoda Gersona jest dobra dla każdego? To już kwestia indywidualnej oceny. Niemniej spożywanie świeżo wyciskanych soków to z pewnością dieta polecana absolutnie każdemu bez względu na wiek i stan zdrowia.